VAKANTIEWONINGEN tussen particulieren

IHA.com 55295 Accommodatie
       
      Speciale aanbiedingen  
Eigenaar     Nederlands   EUR
Home > Vakantiegangers > Hoe reserveert u een vakantiewoning?
 

Hoe reserveert u een vakantiewoning?

 

Dit is het moment om een woning te boeken voor volgende vakanties. Wees veeleisend, dit helpt de eigenaars. Zij worden hierdoor aangemoedigd hun kwaliteitsstandaarden te handhaven!

Of u nu een woning wilt huren aan zee, op het platteland of in de bergen, u kunt beter vroeg beginnen met het zoeken naar een vakantiewoning. Er worden talrijke verblijfsformules aangeboden:

Een vakantiewoning huren?

Het is de meest wijd verspreide formule voor verhuur tussen particulieren: het gaat om huizen, studio's of appartementen die in het algemeen voor een periode van minder dan 3 maanden beschikbaar zijn.

Een charmant huis huren?

Het is een vakantiewoning die erg gewild is vanwege een bijzondere omgeving of/en met een bijzondere sfeer.

Een luxe huis huren?

Het gaat hier om vakantiewoningen van een superieure categorie met een ligging en/of uitrusting die een hoger huurtarief rechtvaardigen

Een gïte huren?

Dit is een originele huurwijze in een plattelandskader waarbij bovendien activiteiten kunnen worden aangeboden die een relatie hebben met de omgeving (paardenwandelingen, boerderijleven, bezoeken aan kastelen en tuinen, regionale kookcursussen...) alsook een gastentafel. Een echte menselijke en gastronomische ontdekking!

Een chambre d'hôte (gastenkamer) huren?

Dit is in het Engels bekend als «Bed & Breakfast»; het is een vorm van verhuur die verder gaat als het simpel verhuren van een kamer met ontbijt. De ontvangst door de eigenaar maakt uw verblijf nog aangenamer, vaak komt u als gast en gaat u weg als vrienden! De gastentafel is een ontmoetingsplaats geschikt voor zowel culinaire als menselijke ontdekkingen.

1 - Vakantieverhuur: gebruiksaanwijzing

Om teleurstellingen te vermijden, is het raadzaam om bij het zoeken enkele simpele regels in acht te nemen: weten hoe men de kleine advertenties ontcijfert, eis een gedetailleerde omschrijving en vraag waar mogelijk naar foto's van het te verhuren huis. Dit zijn de vooraf te nemen stappen die een huur zonder zorgen en een geslaagde vakantie moeten waarborgen.

Geef bij het ontcijferen van de kleine advertenties de voorkeur aan heldere advertenties die ondersteund worden door foto's.

Om uw aandacht te trekken zijn de advertenties onvermijdelijk geschreven in flatterende termen. Zij dient op een bondige en aantrekkelijke wijze, in enkele woorden de te verhuren woning te beschrijven .

Tussen de regels...Aldus, bij het lezen van: «huur villa, 6 personen, alle comfort, op 5 minuten afstand van het strand»:

 • Het is nodig zich te laten informeren over het aantal kamers in de villa « 6 personen »;
 • «alle comfort» bestaat dit ook uit een bad, een vaatwasser, een wasmachine, een oven een magnetron....?
 • is het zwembad voor privé gebruik of wordt het gedeeld met andere villa's
 • is het strand op «5 minuten» loopafstand of met de auto? Kies voor een afstand.
 • Het internet biedt de mogelijkheid om een vakantiewoning op een uitgebreide manier te beschrijven en om deze te illustreren met talrijke foto's.

  Beperk u niet tot de in de advertentie gegeven beschrijving en aarzel niet om te bellen of te schrijven om meer informatie te krijgen. Dankzij foto's krijgt een een beter beeld van de verblijfsplaats. Indien de advertentie vergezeld gaat van een video, kunt u een « een ronde in de woning » maken. Raadpleeg ook de beoordelingen van de internetgebruikers en neem eventueel contact met ze op.

  2 - Beschrijving van de locatie is verplicht:

  Iedereen die geïnteresseerd is in een woning heeft het recht om, zonder verdere verplichtingen, een beschrijving van de woning te vragen aan de eigenaar. Deze dient een aantal elementen te geven:

 • het adres van de woning, het kwaliteitslabel, en klassering als daar sprake van is:
 • als het gaat om een huis, een appartement, een studio: de oppervlakte, het aantal en het soort kamers (badkamer, woonkamer, slaapkamer...);
 • een beschrijving van meubels en huisraad: televisie, vaatwasser, oven, wasmachine, droger....;
 • het wel of niet aanwezig zijn van een terras, een zwembad, een tuin, een garage...(en indien van toepassing, met vermelding van het feit of ze privé of gemeenschappelijk zijn)
 • Eveneens dient de afstand naar belangrijke plekken (strand, skipistes...) en faciliteiten (stadscentrum, winkels) te zijn aangegeven.

  De huurvoorwaarden (huurperiode, tarieven, servicekosten inclusief of niet...) moeten bevestigd worden.

  Internet vergemakkelijkt de snelle uitwisseling van informatie tussen de vakantieganger en de eigenaar.

  3 - Geklasseerde en van keurmerk voorziene woningen

  De geklassificeerde woningen bieden in principe een erkende kwaliteitsgarantie. Vele particulieren willen echter geen lid worden van deze kwaliteitshandvesten en hun woning is toch in alle opzichten vergelijkbaar. Let op! Niet alle kwaliteitslabels zijn vergelijkbaar en bieden niet dezelfde kwaliteitsniveau's (comfort, periodieke controles...).

  4 - Reserveringswijze voor een vakantiewoning

  Er zijn geen of weinig landen die het verplichten om een overeenkomst op te stellen tussen particulieren. Het is echter sterk aan te raden om een contract op te stellen teneinde misverstanden te vermijden.

  5 - Huurcontract

  Zelfs op internet, dient het huurcontract zo gedetailleerd mogelijk te zijn en getekend te worden door de beide partijen zodat in geval van onenigheid, ondubbelzinnig zijn goed recht bewezen kan worden. Het wordt bijzonder aangeraden om het volgende op te nemen:

 • De identiteit van de partijen;
 • De exacte plaats waar de verhuurde woning zich bevindt;
 • de data, dagen en uiterste uren van aankomst en vertrek van de huurder;
 • het huurbedrag (specificeren of de servicekosten zijn inbegrepen of niet);
 • het maximaal aantal toegestane personen die in de woning mogen verblijven;
 • de verzekeringsvoorwaarden van de woning;
 • de annuleringsvoorwaarden en, eventueel, de eis van een borg. Deze laatste kan worden beschouwd als een voorschot op het huurbedrag.
 • 6 - Bedrag van het voorschot en de annuleringsvoorwaarden.

  Het bedrag en de overmaakwijze van het voorschot, worden vrij door de verhuurder bepaald. Het maximum voor een voorschot is echter beperkt tot 25 tot 33% van het totale huurbedrag en kan niet méér dan zes maanden voor de effectieve huurdatum worden gevraagd.

  Beschrijf nauwkeurig met de verhuurder de annuleringsvoorwaarden en de terugbetaling van het overgemaakte voorschot.

  Beveiligde transactie
  Online betaling
  Copyright © 2014 IHA.COM. Alle rechten zijn voorbehouden. De merken en commerciële merken die genoemd worden, zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren. Het gebruik van deze website impliceert de acceptatie van Gebruikersvoorwaarden en de Privacyregels.